הדרכון הרומני והקשר לסטארט-אפים ישראליים באירופה

ההייטק בכלל והסטארטאפים בפרט נחשבים לקטר של המשק הישראלי. אבל במקביל, מסתבר כי לא מעט יזמים ישראלים בוחרים להקים מיזמים טכנולוגיים בחו"ל – בעיקר בארה"ב ובמדינות האיחוד האירופי. הסיבות לכך הן רגולציה גמישה ומיסוי נמוך, עלויות תפעול נמוכות ושוק רחב של לקוחות בכל אירופה ובכל העולם. עבור ישראלים בעלי דרכון רומני הרבה יותר נוח ופשוט להשתלב במיזם טכנולוגי משלהם או עם שותפים. זה מהיר, ללא חסמים ביורוקרטיים ולא צריך להוציא אשרת עבודה (ויזה).

אזרחות רומנית מביאה עימה את כל הזכויות המגיעות לאזרחי האיחוד האירופי. מאוד קל ונגיש להגיע לכל מקום באירופה ללא סידורים מיוחדים ומקדימים. יש אפשרות להתגורר בכל מקום באירופה ולהשתלב בעבודה לפי רצונכם. קל מאוד לפתוח עסק טכנולוגי או אחר בכל מדינה באיחוד. למי שמתעניין בשאלה מי זכאי לאזרחות רומנית, המשמעות היא שניתן בקלות לפתוח סטארטאפ בצרפת, הולנד, גרמניה, ספרד או אם תרצו גם בלטביה או מדינות אחרות – בזכות המעמד האזרחי. זה עוזר לסלק מהדרך קשיים כלכליים ומשפטיים. יזמים מנוסים מנצלים את האפשרות הזאת בין היתר כדי להשתלב בשוק האירופאי, להרחיב את הפעילות לאין ספור מדינות והכל תחת מעטפת משפטית אחידה ומקלה.

הטבות מס ותמריצים ליזמים טכנולוגיים

מדינות רבות באיחוד מעניקות תמריצים ליזמים שעוסקים בחדשנות, טכנולוגיה ודיגיטל. הדבר נועד לעודד עסקים שנרשמים על ידי אזרחים אירופאים. לדוגמה, באירלנד הנהיגו שיעור מס החברות נמוך במיוחד. במדינות מסוימות במזרח אירופה גם כן מקלים בעינייני מיסוי ואף יש קרנות מיחדות והטבות נוספות ליזמים טכנולוגיים. בעלי דרכון רומני, מסביר עורך דין אזרחות רומנית, יכולים להיעזר בתוכניות של הקלות ליזמים גם אם הוציאו את האזרחות רק בעת האחרונה.

לדוגמה, סטארטאפ ישראלי שמקימים ברומניה, שותפים ישראלים בעלי אזרחות מקומית חדשה, יכולים להגיש בקשה לקבלת מענקים של עשרות עד מאות אלפי אירו במסגרת תוכניות לעידוד החדשנות. הדבר מתאפשר אך ורק בזכות רישום החברה כחברה בבעלות מקומית, כלומר בבעלות אזרחי האיחוד. גם בצרפת ובספרד ובמדינות נוספות אפשר לקבל על פי נהלים מקומיים, מענקים והטבות מס בענפי הטכנולוגיה והחדשנות. הדרכון האירופי מהווה במקרים אלה תנאי מקדים להרשמה לקרנות התמיכה, אגב אפילו אם היזם מתגורר רוב הזמן בישראל בזכות אזרחות כפולה.

הדרכון הרומני והקשר לסטארט-אפים ישראליים באירופה

פתיחת חשבון בנק עסקי ואשראי בתנאים מיוחדים

אחד הקשיים העומדים בפני יזמים ישראלים שמבקשים לפעול באירופה הוא ההיבט הפיננסי והבירוקרטיה הנלווית. למשל פתיחת חשבון בנק עסקי – הנדרש להפעלת עסק או חברה מקומית. עבור תושבים זרים תהליך פתיחת החשבון פחות נוח, ארוך יותר וכפוף לבירוקרטיה מרובה. לעומת זאת אזרחים אירופאים ובעלי דרכון רומני למשל, יכולים לפתוח חשבון ולקבל אשראי מהר מאוד, תוך שימוש בערוצים מקוונים והקלות נוספות.

כך לדוגמה, חברת פינטק שהוקמה על ידי ישראלי בעלי אזרחות רומנית יכולה להירשם כחברה מוכרת בתוך זמן קצר ולהשלים את תהליך פתיחת החשבון ואף קבלת אשראי עסקי כמעט כהרף עין. פירוש הדבר גם שניתן להתחיל לרשום הכנסות הרבה יותר מהר. בנקים באיחוד מעדיפים להקל על לקוחות בעלי אזרחות אירופאית וזו גישה שמתבטאת בגיוס אשראי עסקי, אישור מסגרת אשראי, הלוואה ופתיחת קווי אשראי שוטפים.

גיוס עובדים והשתלבות בשוק האירופאי

מעבר להקלות שהצגנו, דרכון רומני מאפשר ליזמים ולשותפיהם לנסוע למטרות עסקיות בכל אירופה, ללא מגבלה. עוברים בנקל בכל מדינות האיחוד, נוח להשתתף בכנסים מקצועיים, לקיים פגישות עם משקיעים. הדבר גם מקל על שלב הגיוס של הון אנושי – גם של עובדים וגם של שותפים עסקיים.