הדרך המהירה ביותר להוציא דרכון אירופאי – באיזו מדינה התהליך הכי קצר?
יותר ויותר ישראלים מחפשים את הדרך המהירה ביותר להוציא דרכון אירופאי. סיבות לא חסרות, למשל רילוקיישן בעבודה, להתקבל ללמוד בחו"ל במחיר מוזל, לבצע השקעות או פשוט כדי להשאיר לעתיד את כל האופציות פתוחות. הדרכון מאפשר לעבור בחופשיות בין כל מדינות האיחוד האירופאי. הדרכון מאפשר להתגורר היכן שרוצים, לעבוד באיחוד באופן חוקי וליהנות מכל הזכויות הכלכליות והחברתיות הקשורות לאיחוד. עם זאת, לא כל הדרכונים זהים ולא את כולם ניתן להשיג באותה המהירות. משך זמן הטיפול, אופי ההליכים הבירוקרטיים וטיבם, כל אלה תלויים בחוקים ובנהלי העבודה במדינות השונות.
במדינות מסוימות כמו למשל רומניה, גרמניה ופולין, יש אפיקים ייעודיים המיועדים לצאצאי של אזרחים לשעבר. פירוש הדבר הוא זמן טיפול יותר קצר וסיכויי הצלחה גבוהים, בהשוואה למדינות אחרות באיחוד. כעת נתייחס להבדלים, מה קורה במדינות המרכזיות באירופה ולמה מדינות כמו רומניה הפכו למבוקשות.
רומניה – תהליך נוח, זכאות רחבה
רומניה נחשבת מזה שנים לאחת המדינות הידידותיות ביותר עבור ישראלים, הן כתיירים והן כמי שמבקשים אזרחות על בסיס שורשים משפחתיים. התהליך בכללותו נשען על השבת האזרחות לצאצאי אזרחים רומנים – לרבות אלה שנולדו באזורים שהיו תחת שליטת רומניה בעבר, כמו מולדובה ובוקובינה.
ההליך עצמו נשען על מסירת מסמכים משפחתיים ואחרים, מתורגמים ומאומתים על ידי נוטריון. במקרים מסוימים התהליך מסתיים בתוך פחות משנה. לאחר קבלת האזרחות ניתן להוציא את הדרכון הרומני גם אם בוחרים שלא לגור ברומניה או שלא יודעים לשוחח בשפה הרומנית. זה הופך את התהליך לנוח במיוחד, מהיר נגיש ופשוט יחסית. הקריטריונים לקבלת אזרחות ברורים ומאוד עוזר להבין מי זכאי לאזרחות רומנית. בהכללה, מדובר בצאצאים של אזרחים רומנים לשעבר, ולא משנה אם נולדו בישראל או במדינה אחרת. הליווי המקצועי של עו"ד הבקיא באזרחות אירופאית מסייע באיסוף המסמכים, הכנת תיק מסודר והגשתו לרשויות. מדובר באחד ההליכים המהירים והנוחים כיום באירופה להוצאת דרכון ואזרחות.
גרמניה – חקיקה חדשה, מסלול מהיר ליהודים
גרמניה נחשבת לאחת המדינות המרכזיות שמאפשרות לצאצאי פליטים יהודים ממלחמת העולם השנייה לקבל אזרחות, כאשר אזרחות גרמנית כעת מבוקשת מאוד. עד לאחרונה הוטלו מגבלות בלתי מבוטלות על דור שני ושלישי, אך בעת האחרונה הושלמה רפורמה שהכניסה סדר וקבעה כללים חדשים. זו רפורמה המרחיבה את הזכאות ומקלה על הדרישות. את התהליך ניתן לבצע דרך עורך דין ומול השגרירות הגרמנית בישראל. ניתן בצורה כזאת למסור תצהיר ומסמכים משפחתיים או היסטוריים, ללא שום מחויבות לדעת גרמנית או להתגורר בגרמניה כפי שדורשים בדרך כלל מתושבים. כאשר כל המסמכים קיימים, התהליך יכול להתקדם בתוך כשנה עד שנה וחצי. אגב, גרמניה אינה מצפה מאזרחים חדשים לוותר על האזרחות ישראלית.
פולין – זכאות לצאצאי אזרחים פולנים
בפולין קבלת הדרכון נשענת גם היא על זכאות משפחתית היסטורית. ההליך ליהודים נוגע בעיקר בצאצאי אזרחים פולנים שגרו במדינה לפני מלחמת העולם השנייה. התנאי העיקרי הוא הוכחת אזרחות פולנית בעבר וקיום ושרשרת זכאות רציפה מהאזרח המקורי ועד הדור של המבקש.
זמני הטיפול נעים בין שנה לשנתיים, תלוי באופי המסמכים ובעומס הקיים ברשויות ההגירה נכון לאותו מועד. התהליך טכני מאוד ויש צורך בתרגומים לפולנית, אפוסטיל ואישורים נוספים.
לסיום, מה קורה עם מדינות נוספות? מדינות נוספות שבהן ראינו מסלולי התאזרחות מהירים יחסית הן פורטוגל וספרד – בעיקר לצאצאי המגורשים. לרוע המזל, ספרד שהקימה מסלול מהיר לצאצאי מגורשי ספרד, לא חידשה את התקנות הללו כך שזה כבר לא רלוונטי נכון לשנת 2025.